Geglaceerde wortelen met zalm en bloemkoolrijst
Bloemkoolrijst

Geglaceerde wortelen met zalm en bloemkoolrijst

Glaceren kun je leren! Traditioneel glaceer je met suiker, maar in dit gerecht gebruikte ik bietensap. Die had ik dan weer over uit een pak kant-en-klare bietjes. Zonde om weg te gooien, toch?

voedingswaarden

lees dit recept voor

Ingredienten

- 200 g waspeen
- 1 zalmmoot (200 g)
- 10 ml bakboter
- 20 ml bietensap (uit een zakje kant-en-klare bieten)
- snufje zout
- 10 ml zonnebloemolie
- 200 g bloemkoolrijst
- 10 ml (glutenvrije) soja saus
- 1 teentje knoflook
- 100 g spinazie
- 1 theelepel sesamzaadjes
- optioneel: een klontje boter of citroensap voor over de zalm
- optioneel: een paar druppels Sriracha saus door de spinazie

Zo maak je Geglaceerde wortelen met zalm en bloemkoolrijst

Een low-carb diner, mét een stukje vette vis. Simpel, smaakvol en lekker snel op tafel. Wanneer je geen kant-en-klare bloemkoolrijst hebt gekocht, maak je deze eerst zelf door de roosjes van de bloemkool te snijden en in een keukenmachine te malen tot de grootte van couscous. Daarna begin je bij stap 1.

Stap 1

Weeg 200 gram waspeen af, schil deze met een fijnschiller en snijd in smalle reepjes.

Stap 2

Verhit een eetlepel bakboter in een koekenpan. Voeg de wortel toe en laat een minuut op hoog vuur bakken.

Stap 3

Zet het vuur laag en voeg 50 milliliter water toe en 20 milliliter bietensap. Het bietensap haalde ik gewoon uit de verpakking kant-en-klare bietjes.

Stap 4

Schep het geheel goed door elkaar heen en laat 8 minuten op laag vuur door garen, zodat je wortelen goed geglaceerd zijn. Besprenkel naar smaak met een beetje zout.

Stap 5

Bak intussen in een pan in een scheutje zonnebloemolie of bakboter de zalm in een paar minuten rosé. Hij blijft in het midden dan nog een beetje roze. Draai de zalm zo min mogelijk om, dan blijft hij het lekkerst.

Stap 6

Leg de zalm alvast op je bord, zodat hij nog een beetje na kan garen. Leg er eventueel een klein klontje boter op of besprenkel hem met wat citroensap.

Stap 7

Voeg 200 gram bloemkoolrijst toe aan de pan waar je zalm uitkwam. Bak deze in 3 minuten terwijl je blijft roeren. De rijst zal wat bruiner kleuren. Voeg ten slotte een eetlepel glutenvrije soja saus toe. De glutenvrije soja saus van Kikkoman was degene met minste koolhydraten die ik kon vinden.

Stap 8

Leg de rijst ook op je bord, leg de wortelen erbij. Besprenkel de wortelen met een theelepel sesamzaadjes.

Stap 9

Bak in 1 minuut nog een teentje knoflook in de koekenpan aan met 100 gram spinazie. De spinazie slinkt en kun je mooi naast de rest van je gerecht opdienen. Als je wilt voeg je hier eventueel nog een paar druppels Sriracha saus aan toe.

Stap 10

Het lekkerst is het om de bloemkoolrijst, spinazie en wortelen door elkaar te gooien op je bord.

Eet smakelijk!

Deel dit recept:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Koolhydraten

21 gram

Totale tijd

20 minuten

Personen

1 persoon

Deel dit recept:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Recept voorlezen

Wanneer je net de diagnose diabetes hebt gekregen, kan je zicht erg slecht zijn. Laat het recept in dat geval voorlezen om het toch te kunnen maken!