Over wat eet een diabeet

Even voorstellen

Hoi, ik ben kai!

In september 2020 kreeg ik de diagnose diabetes type 1 (LADA), en moest ik mijn leven plotseling omgooien. Waar ik voorheen altijd bezig was met werk (bij ARTIS), toneel (bij Toneelgroep Muzak) of met vrienden op pad was, moest ik noodgedwongen even stilstaan.
Hoewel ik al een poosje wat ‘kleinere’ klachten had, was er nog geen kwartje gevallen dat er – met al deze symptomen bij elkaar – misschien wel eens iets behoorlijk mis zou kunnen zijn. Pas toen op één dag wel drie mensen aan me vroegen of ik aan het afvallen was en ik na maanden weer eens op de weegschaal ging staan, leek het me tijd worden voor actie. Ik was namelijk in die paar maanden zo’n 10 kilo kwijtgeraakt, zonder dat ik het zelf door had gehad!

LADA-watte?

De diagnose

De diagnose was eigenlijk zo gesteld, en hoewel de huisarts in eerste instantie dacht dat ik een type 2 diabeet was, leken alle signalen volgens de mensen om me heen juist de andere kant op te wijzen. Ik at niet bijzonder ongezond, en ik had geen overgewicht. In tegendeel zelfs. Een tripje naar de internist en het ziekenhuislab voor een onderzoek bezegelden mijn lot: vanaf nu was ik een type-1 diabeet. Om preciezer te zijn: een LADA diabeet, omdat de diagnose bij mij pas op 31-jarige leeftijd werd gesteld. En LADA staat dan weer voor Latent Autoimmune Diabetes in Adults.

Wanneer je zo’n diagnose krijgt en direct overladen wordt met allerlei informatie, is het soms moeilijk om door de bomen het bos te zien. Naast het verwerken van al die info, probeer je ook het gegeven dat je de rest van je leven als ‘patiënt’ zult slijten een plekje te geven. Dat was dan ook één van de dingen die ik als eerste besloot: ik had absoluut geen zin om met het stempeltje patiënt door het leven te gaan. En hoewel ik af en toe best verdrietig was die eerste dagen, leek het me ook helemaal niet nodig om mezelf zo te bestempelen.

De geboorte van Wat eet een diabeet

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet…

Eén van de kwaaltjes die ik al had voordat de diagnose werd gesteld, was dat mijn zicht dichtbij gedurende de dag vaak wat minder scherp en wazig werd. Deze klacht breidde zich na het starten met het spuiten van insuline al snel uit: op dag vier zag ik om 10 uur in de ochtend al niet meer scherp, en op dag vijf werd ik wakker met wazig zicht. Dat betekende dat ik eigenlijk niet zo veel meer kon doen van de dingen die ik daarvoor als heel normaal beschouwde: werken, lezen, iemand een appje sturen, een recept opzoeken. Plotseling was het allemaal niet meer mogelijk. En dus zette ik mijn telefoon op lettertype standje bejaard, keek ik series zonder ondertiteling en Youtube filmpjes over diabetes met mijn neus haast tegen het scherm gedrukt.
Dit slechte zicht is overigens iets wat vaker voorkomt bij mensen die de diagnose diabetes type 1 krijgen, en verdwijnt in de meeste gevallen ook altijd na een paar weken weer. Ik had dus goede hoop dat ook míjn zicht vanzelf weer terug zou komen, maar dat maakte het natuurlijk niet minder vervelend.

Vooral het feit dat ik niet meer zelf kon opzoeken wat er nu precies met me aan de hand was, wat diabetes eigenlijk inhoudt of welke recepten ik het beste kon eten, vond ik erg vervelend. En ook al heb ik een superlieve vriend die me dingen voorlas en bijhield hoeveel koolhydraten ik naar binnen werkte op een dag: het is niet fijn om je zo afhankelijk te moeten voelen.

“Wat ontbijt een diabeet eigenlijk?” appte een vriendinnetje me, een paar ochtenden later. We grapten wat verder: “Ha, wat eet een diabeet, dat klinkt leuk,” “Zou ik wat mee moeten doen, joh!” “Een instagram pagina!” “Nee, een website!” Wat eet een Diabeet was geboren.

Smullen maar!

Over de recepten

Met Wat eet een Diabeet hoop ik alle dingen te combineren waar ik de eerste paar weken in mijn leven als diabeet tegen aan ben gelopen.
Hoe weet je bijvoorbeeld hoeveel koolhydraten er in een recept zitten wat je wilt maken? Hoe kun je zelf je recept lezen, ondanks dat je misschien slecht zicht hebt?

Allebei supersimpel: op de receptenpagina zie je op elke foto in één oogopslag hoeveel koolhydraten er in een portie voor één persoon zitten als je je aan het recept houdt. Handig, omdat het zeker in het begin zoeken zal zijn naar de juiste verhouding koolhydraten versus insuline. Naarmate je even onderweg bent in je leven met diabetes, zul je merken dat je de recepten ook makkelijk aanpast op je eigen koolhydraatbehoefte. Ik probeer bij mijn recepten altijd te kijken of ik de ingrediënten met de meeste koolhydraten als sluitpost kan gebruiken om op mijn gewenste aantal koolhydraten uit te komen. Bij pastagerechten is dat bijvoorbeeld de pasta, bij currygerechten bijvoorbeeld de linzen of de rijst. In elk recept vind je ook de overige voedingswaarden per portie terug.
En als ook jij op dit moment last hebt van slecht zicht, kun je elk recept door mij laten voorlezen door de afspeelknop boven het bericht in te drukken. Zo kun je direct aan de slag met je nieuwe levensstijl, ook als je het allemaal even wat minder goed ziet. En ja, natuurlijk is dat even schakelen, maar gelukkig kun je nog altijd een hoop lekkere dingen eten als je wilt!

Natuurlijk hoeft het niet zo te zijn dat alle gerechten die ik hier deel ook voor jou goed werken. Blijf vooral je gezond verstand gebruiken. Als je merkt dat je suikerspiegel na het eten van één van mijn recepten door het dak gaat: pas het recept aan op basis van jouw behoeften, of kies er voor het niet meer te maken. Het is vooral van belang dat je je suikerwaarden zo goed mogelijk binnen range probeert te houden.

Lees je mee?

Over mijn blog

Naast recepten, vind je op deze site ook blogs. Die zullen veelal gaan over dat nieuwe leven van mij, mét diabetes. 
Over waar ik tegen aan loop, dingen die ik als handig ervaar, of zaken waar ik misschien nog helemaal niet genoeg grip op heb. Of over hoe ik straks weer een toneelvoorstelling ga spelen, op pad ga met vrienden en in het verre buitenland allerlei spannende nieuwe recepten probeer! En dat allemaal met diabetes.
Ik vind het ontzettend leuk als je meeleest, en nog leuker als je ook jouw ervaringen met me wilt delen, of ze nu leuk zijn of minder leuk.
Je kunt me bereiken via social media, of natuurlijk gewoon door me een berichtje te sturen op kai@wateeteendiabeet.nl 

Dankjewel in ieder geval dat je de tijd neemt om op deze site rond te kijken. Of je nu diabetes hebt of niet, het is goed om je te verdiepen in de effecten die voeding kunnen hebben op je lichaam. Want zélfs als niet-diabeet, is het goed om die suikerinname een klein beetje binnen de perken te houden…

Recente berichten

Je knippert met je ogen en anderhalf jaar is verstreken. Niet echt natuurlijk, want in het ‘echte leven’ heb ik...
Sommige mensen zijn van zichzelf heel beschouwend. Ze evalueren aan het einde van de week wat er die week allemaal...
Het gewone leven is weer begonnen. Er mag weer meer: ik mag weer naar toneelrepetities, ik ben weer bijna alle...